Zelf EPDM dakbedekking plaatsen

EPDM dakbedekking kan op verschillende manieren worden aangebracht. Een doe-het-zelver kan zeer goed zelf EPDM dakbedekking plaatsen. Afhankelijk van de toepassing en het soort dak moet er een montage type worden gekozen dat het beste past bij de situatie. Wat zijn de meest toegepaste manieren voor het aanbrengen van EPDM dakbedekking?

De drie in dit artikel beschreven technieken kunnen gemakkelijk door een doe-het-zelver worden toegepast.

EPDM-dakfolie losliggend geballast plaatsen

Losliggend geballast plaatsen is de snelste en gemakkelijkste manier om EPDM-dakfolie te plaatsen. Bij deze manier van plaatsing van EPDM dakbedekking worden grote losliggende membranen op het dak vastgehouden door middel van gewicht. Ook op een klein dak kan op die manier EPDM-dakfolie worden aangebracht.

Losliggend geballast is de snelste en eenvoudigste manier voor het aanbrengen van EPDM-dakfolie. Bij deze manier van plaatsing, die technisch gezien een goede manier is, moeten er berekeningen worden gemaakt. Er moet een berekening van de windbelasting worden gemaakt en het ballast niveau moet worden bepaald. Die berekening wordt gebaseerd op de regio waarin het gebouw is gelegen en de vorm en hoogte van het gebouw.

Bij het losliggend geballast aanbrengen van EPDM-dakfolie ligt de dakfolie gewoon los. De dakbedekking wordt geballast met grind, tegels, terrasplanken of zelfs met een heel tuindak. Bij het op deze manier plaatsen van de EPDM-dakfolie zijn er openstaande kanten. Die openstaande kanten moeten volledig verlijmd worden met contactlijm.

Losliggend geballast plaatsen van EPDM-dakfolie heeft een aantal voordelen. Het is mogelijk om te werken met grote membranen EPDM-folie. Deze folie kan snel worden verwerkt en naadloos worden aangebracht. Bij deze zeer snelle en betrouwbare manier van verwerking hoeft de EPDM-folie niet doorboord te worden.

Overweeg je om te kiezen voor deze manier van plaatsen van EPDM-dakbedekking? Dan moet je wel zeker weten of deze manier van plaatsen geschikt is voor jouw dak. Losliggend geballast plaatsen is namelijk niet voor ieder dak geschikt. De dakconstructie van jouw dak moet stevig genoeg zijn om de ballast te kunnen dragen. Je moet ook rekening houden met de hellingsgraad van jouw dak.

Om geschikt te zijn voor het losliggend geballast plaatsen van EPDM-folie mag de hellingsgraad van jouw dak niet groter zijn dan 10 procent. Weet je niet of de dakconstructie stevig genoeg is of hoe groot de hellingshoek is van jouw dak? Aangeraden wordt om dan contact op te nemen met een architect.

EPDM-folie enkelzijdig verlijmd plaatsen

Een doe-het-zelver- kan er ook voor kiezen om EPDM-folie enkelzijdig verlijmd aan te brengen. De doe-het-zelver brengt de lijm dan éénzijdig aan op de ondergrond.

Deze werkwijze heeft echter nadelen. Het is niet alleen een bewerkelijke manier om EPDM-folie te plaatsen. Het resultaat van de plaatsing van de folie is ook vaak niet gewenste resultaat dat door een doe-het-zelver die de dakbedekking zelf aanbracht wordt verwacht.

Daarom wordt aangeraden om te kiezen voor een andere manier om EPDM-folie te plaatsen.

EPDM-folie volledig verlijmd plaatsen

Het volledig verlijmen van EPDM dakbedekking is de meest toegepaste en beste methode om EPDM-folie aan te brengen. Een doe-het-zelver voorziet bij manier van plaatsing de hele ondergrond, inclusief de EPDM folie, van contactlijm. Hoe kan de EPDM contactlijm worden aangebracht? Handmatig met een roller of kwast, of met een lijmpistool gecombineerd met een lijm drukvat.

De doe-het-zelver- moet de lijm laten drogen. Is de lijm gedroogd? Dan kan hij de folie over de ondergrond rollen. Hij is door de volledige verlijming verzekerd van een goede hechting, dus hij hoeft niet bang te zijn dat de EPDM dakbedekking los komt te liggen.

Een doe-het-zelver die kiest voor het volledig verlijmd plaatsen van EPDM folie kan de folie eenvoudig zelf aanbrengen. Deze manier van plaatsen van EPDM-dakfolie kan op vrijwel elke ondergrond worden toegepast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *