Zelf aanbrengen van EPDM

Heb je besloten om EPDM dakbedekking te plaatsen op jouw platte dak? Wellicht kun je de dakbedekking zelf plaatsen. Het zelf aanbrengen van EPDM bespaart jou veel geld. Bij de productie van Europese EPDM wordt geen kalk gebruikt. Daardoor kun je Europese EPDM voor het merendeel enkelzijdig verlijmden op jouw dak.

Enkelzijdig verlijmen is de helft minder werk dan dubbelzijdig verlijmen. Omdat je de folie dan zelfs tijdens het aanbrengen van de EPDM indien nodig nog kunt verplaatsen, verloopt het plaatsen van de EPDM een stuk sneller en prettiger. Bij enkelzijdige verlijming bespaar je ook geld. Bij enkelzijdige verlijming heb je namelijk geen primer en geen flashing tape nodig.

Hoe het aanbrengen van folie met lijm werkt

Heb je besloten om zelf EPDM folie op jouw platte dak aan te brengen? Dan moet je EPDM bodemlijm gebruiken. Je kunt de folie niet zomaar over de ondergrond uitrollen. Zorg er eerst voor dat de ondergrond vocht-, stof en vetvrij is. Alleen dan hecht de EPDM folie optimaal op jouw platte dak.

De folie is, zoals eerder opgemerkt, tijdens het aanbrengen nog corrigeerbaar. Daardoor is het mogelijk om de dakbedekking op jouw platte dak naadloos te plaatsen.

Opstanden randen, afvoeren, ontluchtingen en overige hulpstukken kun je stevig verlijmen met EPDM contactlijm en EPDM Sealant Kit. Met de kit kun je alle naden goed afwerken. Aangeraden wordt om een kant-en-klaar EPDM-pakket te kopen. Je beschikt dan zeker over voldoende lijm en kit om zelf de EPDM folie op jouw platte dak aan te brengen.

Het aanbrengen van EPDM op hout, isolatie of bitumen

Moet er een plat dak met een bitumen ondergrond worden vervangen? Je kunt dan in de meeste gevallen de EPDM rechtstreeks op die bitumen ondergrond verlijmen, want je kunt EPDM plaatsen op daken met allerlei verschillende ondergronden.

Of je dat kunt doen hangt natuurlijk wel af van de staat waarin het dak verkeert. Er mogen ook geen sterke uitsteeksels op het dak zijn die de folie kunnen beschadigen.

Je kunt EPDM ook moeiteloos aanbrengen op een ondergrond van hout, steen of beton. Door gebruik te maken van speciale PIR-isolatieplaten is het zelfs mogelijk om de EPDM direct op de bestaande isolatie te plaatsen.

Het zelf aanbrengen van EPDM in 4 stappen

  1. Je begint met het uitrollen van de EPDM over het dak. Zorg er daarbij voor dat je de folie gelijkmatig over de rand verdeeld. De ontstane (fabrieksmatige) spanning moet worden geneutraliseerd. Daarom moet je de uitgerolde EPDM circa een uur liggen om te rusten.

  2. Je moet de EPDM dakbedekking over de kortste zijde terugrollen of terugvouwen. Dit kun je doen door gebruik te maken van een hemelafvoer of een wals.
  3. Je moet met bodemlijm een ononderbroken lijmstreek aanbrengen op het dak. Breng die lijmsteek aan voor de terug opgerolde of opgevouwen dakbedekking. Hoe verdeel je de lijm over het dak? Door 5 gaten van ongeveer 8 mm in het blik met lijm te boren. Vervolgens kun je de lijm al gietend over het dakoppervlak verdelen.

    De lijm moet vervolgens in rillen op het dakoppervlak worden aangebracht. Breng de bodemlijm, met uitzondering van de laatste 20 cm van het, enkelzijdig op het dakoppervlak aan. Je moet de laatste 20 cm van het dak verlijmen met randen & opstandenlijm. Die lijm moet tweezijdig op het dak worden aangebracht. Randen & opstandenlijm kun je ook gebruiken om opstaande randen en muren te verlijmen.

  4. Je moet de EPDM dakbedekking over de gelijmde ondergrond leggen of rollen. Vervolgens druk je de dakbedekking voorzichtig aan met een stang, hemelwaterafvoerbuis of wals. Vervolgens moet je de dakbedekking met een stang, hemelwaterafvoer of wals vanuit het midden naar buiten nog enkele keren aandrukken of walsen. Door het enkele keren aandrukken of walsen komt de EPDM dakbedekking goed in de lijm te liggen en verdwijnen eventuele luchtbellen.

Heb je de ene helft van het dak gedaan? Dan moet je deze werkwijze herhalen voor de andere helft van het dak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *