Wat is EPDM?

Wellicht heb je al iets gehoord over EPDM. EPDM, ook wel EPDM folie of EPDM rubberfolie genoemd, De letters EPDM staan voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer. Het is een revolutionaire, high tech synthetische rubber met levensduur van ruim 50 jaar. Het UV en ozon bestendige materiaal is duurzaam en 100 procent recyclebaar.

Waar komt EPDM vandaan?

In de jaren vijftig van de vorige eeuw is men in het Midden-Oosten op zoek naar een product dat kan gebruikt worden voor waterafdichting en dat bestand is tegen temperaturen tussen de -125 en +75 graden Celsius. Het moet ook een blijvend flexibel en UV- bestendig product zijn. Bovendien moet het een betaalbaar, relatief goedkoop product zijn.

Rond 1958 wordt het product EPDM uitgevonden. Het product komt op de markt. Al snel is EPDM, in eerste instantie voor toepassing op de zakelijke markt, al snel overal in de wereld verkrijgbaar. De laatste jaren wordt EPDM ook toegepast op de particuliere markt.

Het gebruiken van EPDM

EPDM wordt waarschijnlijk vaker gebruikt dan je denkt. Je komt in het dagelijks leven veel in contact met rubber. Vaak zijn die rubbersoorten gemaakt van EPDM. EPDM wordt onder andere gebruikt in de rubberprofielen van boten, vliegtuigen en auto’s. In gevels past men EPDM toe als waterkering rondom kozijnen.

EPDM folie vervangt dan het traditionele DPC folie.

EPDM wordt ook gebruikt om transportbanden in fabrieken te maken. Speciaal voor vijvers en waterbassins gebruikt men EPDM vijverfolie. Het is logisch dat men voor vijvers en waterbassins EPDM vijverfolie gebruikt, want vijverfolie is duurzaam en zeer sterk. De levensduur van vijverfolie is ongeveer 50 jaar.

Bekende andere toepassingen van EPDM zijn onder andere dakbedekking, afdichting van naden, bekleding van dakgoten en renovatie van zinken dakgoten.

Het toepassen van EPDM als dakbedekking

Voor het bedekken van daken wordt steeds vaker EPDM gebruikt. Dat is natuurlijk niet voor niets. EPDM heeft unieke product eigenschappen en is bovendien eenvoudig en brandveilig te verwerken. Een brander is immers niet nodig om de EPDM dakbedekking te bevestigen op het dak.

Wordt er traditionele bitumen gebruikt als dakbedekking? Bitumen dakbedekking wordt vaak met behulp van een brander op het dak bevestigd. Het gebruiken van een brander brengt het risico van brandgevaar met zich mee. Bovendien is bitumen dakbedekking niet zo goed beschermd tegen UV straling.

De levensduur van bitumen dakbedekking is ook beduidend korter dan de levensduur van EPDM dakbedekking. Het is daarom niet verwonderlijk dat er steeds vaker gekozen wordt voor EPDM dakbedekking.

Het op maat bestellen van EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking kan op maat worden besteld. Je kunt de EPDM dakbedekking daardoor zeer eenvoudig zelf als een geheel op jouw dak plaatsen. Heb je gekozen voor een EPDM dakbedekking op maat? Dan ben je verzekerd van een betrouwbaar en solide dak. Het dak is, niet onbelangrijk, ook betaalbaar. Het is een dak voor jouw huis, veranda, overkapping, schuur of bedrijfshal.

Een van goede kwaliteit gemaakt EPDM dak gaat zeker 50 jaar mee. Moet het dak worden gerepareerd? Een EPDM dak kan eenvoudig worden gerepareerd. Wellicht besluit je later om van het EPDM dak een groendak te maken. Met een wortelgroei-bestendig EPDM dak is dat gelukkig geen probleem.

Het gebruiken van EPDM stroken voor de dakgoot

Is jouw dakgoot niet meer waterdicht? Met EPDM stroken kun je jouw dakgoot weer waterdicht maken. Uiteraard kun je de EPDM stroken ook gebruiken om jouw dakgoot te renoveren. Je kunt EPDM stroken in jouw dakgoot eenvoudig verlijmen met EPDM contactlijm en EPDM kit. Heb je dat gedaan? Dan gaat jouw dakgoot ongetwijfeld weer jaren mee.

EPDM wordt steeds vaker toegepast in dakgoten omdat EPDM duurzamer is dan zink.

Het gebruiken van EPDM om luchtdicht te bouwen

In zowel de woningbouw als de utiliteitsbouw wordt het vanwege de huidige en toekomstige verbeteringsplannen wat betreft het klimaat steeds belangrijker om luchtdicht te bouwen. Je kunt zeker met de huidige klimaatplannen eigenlijk niet meer bouwen zonder EPDM te gebruiken.

Het gebruiken van EPDM als gevelbekleding

EPDM wordt geregeld gebruikt als gevelbekleding. Het gebruiken van EPDM als gevelbekleding heeft veel voordelen en is bovendien relatief goedkoop. Je kunt de gevelbekleding eenvoudig vastzetten met EPDM kit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *