Het aanleggen van een vijver met EPDM vijverfolie

Voor het aanleggen van een vijver in jouw tuin kun je EPDM vijverfolie gebruiken. Waarom is het gebruiken van die folie ideaal bij het aanleggen van een vijver in jouw tuin? Omdat EPDM vijverfolie, in vergelijking met andere materialen die gebruikt kunnen worden om een vijver aan te leggen, een aantal belangrijke voordelen heeft.

Hieronder wordt niet alleen uitgelegd wat die belangrijke voordelen zijn. Ook wordt verteld hoe je de vijverfolie het beste kunt aanbrengen en in welke diktes die folie leverbaar is.

De eigenschappen van EPDM vijverfolie

De van rubber gemaakte EPDM vijverfolie wordt, zoals zojuist al opgemerkt, gebruikt om vijvers in een tuin aan te leggen.

Welke eigenschappen maken dit materiaal daarvoor bij uitstek geschikt? Het zeer elastische en flexibele materiaal is makkelijk verwerkbaar.

Ook is EPDM vijverfolie veel sterker dan andere vijverfolie. Daardoor kunnen wortels onmogelijk door de vijverfolie groeien. Gebruik je deze vijverfolie? Dan weet je dus zeker dat er geen lekkages kunnen ontstaan.

EPDM vijverfolie heeft nog andere belangrijke eigenschappen. De folie is 100 procent milieuvriendelijk en bestendig tegen UV en ozon. Ook kan de folie niet uitdrogen. Door al die gunstige eigenschappen is de levensduur van EPDM vijverfolie 10 tot 20 jaar.

De nadelen van EPDM vijverfolie

EPDM vijverfolie heeft veel meer voordelen dan nadelen. Een nadeel dat wel moet worden genoemd is de, vergeleken met bijvoorbeeld PVC vijverfolie, relatief hoge prijs. Het verschil in prijs is afhankelijk van het aantal vierkante meters vijverfolie dat je nodig hebt en de dikte van het folie.

EPDM folie is dus duurder dan andere vijverfolie.

De folie gaat echter wel duurzamer dan andere vijverfolies, en heeft dus een langere levensduur. Gebruik je EPDM vijverfolie? Dan heb je geen last van scheuren. Gebruik je bijvoorbeeld PVC vijverfolie? Dan heb je na verloop van tijd wel last van scheuren. Daarom is bij het gebruiken van PVC vijverfolie om een vijver aan te leggen de kans op op lekkages veel groter dan bij het gebruiken EPDM vijverfolie om dat te doen.

Lappen vijverfolie lijmen of lassen

Hoe kunnen lappen vijverfolie met elkaar worden verbonden? Door de lappen te lijmen of te lassen. Je kunt dus kiezen voor lijmen of lassen. Kies je voor lijmen? Je moet dan in ieder geval de juiste lijm gebruiken. Door het gebruiken van de juiste lijm kun je voorkomen dat er lekkages ontstaan rondom de naden.

Heb je een vijver aangelegd en gaat de vijver lekken? Dicht het lek dan af met een stuk EPDM. Je moet er ook dan voor zorgen dat je de juiste lijm gebruikt.

Je kunt EPDM vijverfolie niet zelf lassen. Dat kan uitsluitend fabrieksmatig worden gedaan. Stukken vijverfolie worden dan aan elkaar verbonden door de delen te verhitten. Door de lappen vijverfolie te lassen ontstaat een stevige constructie.

Geschikt voor iedere soort vijver

Wil je een bepaalde soort vijver aanleggen? Je kunt dan EPDM vijverfolie gebruiken, want die folie is in principe geschikt om iedere soort vijver aan te leggen. Je kunt die vijverfolie dus onder andere gebruiken om zwemvijvers, koivijvers, tuinvijvers, terrasvijvers en spiegelvijvers aan te leggen.

Het in 5 stappen aanleggen van een vijver met vijverfolie

Heb je besloten om een vijver in jouw tuin aan te leggen met EPDM vijverfolie? Dan moet je natuurlijk wel weten welke stappen je daarvoor moet zetten.

  1. Je moet bereken hoeveel vijverfolie je nodig hebt om de vijver te kunnen aanleggen. Dat kun je berekenen door het opmeten van de lengte en breedte van de door jou uitgegraven vijver kuil. Meet de lengte van de kuil op met een touw. Vervolgens voeg je nog een meter toe.
  2. Heb je voldoende ruimte ter beschikking/ Leg de vijverfolie dan eerst helemaal uit. Vervolgens vouw je de folie van de zijkanten naar het midden.
  3. Bij het aanleggen van de vijver moet je beginnen met het leggen van de folie in het midden van de vijver. Vervolgens vouw je de folie helemaal uit. Is het niet goed mogelijk om de folie helemaal uit te vouwen? Dan moet je de folie samen met enkele andere personen zo goed mogelijk op zijn plaats schuiven.
  4. Je moet de folie zo goed mogelijk tegen de wanden aandrukken. De folie mag niet te strak worden gelegd. Waarom mag dat niet? Omdat als de vijver met water wordt gevuld, de wanden en de bodem van de vijver een beetje opzij en omlaag worden gedrukt.
  5. Zit de folie op zijn plaats? Knip de folie dan bij de rand op maat. Je moet wel een folierand van minstens 50 cm laten zitten. Bij de afwerking van de rand kan die folierand worden ingegraven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *