EPDM is een uitstekende dakbedekking voor platte daken

De waterdichte rubbersoort EPDM kan gebruikt worden om daken te bedekken. Voor platte daken is EPDM zeker niet de goedkoopste maar wel een van de beste materialen om platte daken mee te beleggen.

Dat komt omdat EPDM een aantal belangrijke voordelen heeft.

Wil je EPDM gebruiken om een plat dak te bedekken? Lees dan meer over de voordelen, de prijs en het plaatsen van deze uitstekende dakbedekking voor platte daken.

De vele voordelen van EPDM dakbedekking

  • EPDM heeft een lange levensduur van 30 tot wel 50 jaar. Waar is de daadwerkelijke levensduur van afhankelijk? Van de kwaliteit en het onderhoud van het materiaal en van de plaatsing van het materiaal.
  • Het erg elastische materiaal EPDM scheurt niet. Ook in de zon en in de vrieskou behoudt dit materiaal zijn elasticiteit. Onder krimp- en uitzet spanningen van het dak scheurt dit materiaal niet.
  • EPDM heeft geen onderhoud nodig. Mocht er toch een beschadiging optreden, dan kun je die beschadiging eenvoudig herstellen met een zelfklevende folie. Omdat EPDM bij een beschadiging niet verder scheurt, blijft een eventuele beschadiging klein en oppervlakkig.
  • De stabiliteit van EPDM dakbedekking maakt dat deze dakbedekking beloopbaar blijft. Wanneer je eroverheen loopt smelt of scheurt de dakbedekking dus niet.
  • Een EPDM dakbedekking kun je in de meeste gevallen over een al bestaande dakbedekking aanbrengen. Je hoeft de al bestaande dakbedekking dan dus niet te verwijderen.
  • Het waterdichte en wortelbestendige EPDM is een uitstekende ondergrond voor groendaken. Met die groendaken kun je een meer natuurlijke look creëren.

De prijs van het plaatsen van een EPDM dak

De vraag wat de prijs is van een EPDM dak is niet direct te beantwoorden. De kosten zijn afhankelijk van allerlei factoren, zoals het soort EPDM, het type dak en de grootte van het dak. De prijs wordt ook beïnvloed door de werkzaamheden die wellicht nodig zijn. Soms is renovatie nodig. Je moet dan eerst de oude dakbedekking verwijderen en soms zelfs de dakconstructie vernieuwen.

Is het niet nodig om de oude dakbedekking te verwijderen en om de dakconstructie te vernieuwen? Dan is de prijs van EPDM dakbedekking circa 60 tot 80 euro per vierkante meter.

Uiteraard is die prijs behoorlijk hoger als er wel oude dakbedekking moet worden verwijderd en de dakconstructie moet worden vernieuwd. Moet er ook dakisolatie worden aangebracht? Ook dan wordt de prijs voor het plaatsen van een EPDM dak hoger.

De prijs van het aanbrengen van EPDM dakbedekking kan erg variëren. Daarom wordt aangeraden om bij verschillende dakdekkers te vragen wat hun prijs is. Door het vergelijken van hun prijzen kun je de voor jou beste aanbieding kiezen.

De drie manieren om EPDM dakbedekking te plaatsen

  1. EPDM folie kan worden vastgelijmd op de ondergrond. Natuurlijk moet die ondergrond dan wel geschikt zijn voor verlijming. Wordt de nieuwe dakbedekking bijvoorbeeld gecombineerd met dakisolatie? Dan is het soms mogelijk om de EPDM folie op de platen met isolatie te lijmen. Is dat niet mogelijk? Dan moet je de EPDM folie voorzien van een tussenlaag. Door de dakisolatie worden warmteverliezen voorkomen. Daarom is de investering in het aanbrengen van isolatie zeker het overwegen waard.
  2. EPDM dakbedekking kan worden geplaatst met een ballastlaag. De folies dakrubber liggen dan los op het dak. De ballastlaag van bijvoorbeeld grind houdt die folies dan op hun plaats. Bij deze plaatsingsmethode kan de EPDM dakbedekking snel worden geplaatst. Je moet bij deze plaatsingsmethode wel rekening houden met de extra kosten voor het plaatsen van de ballastlaag.
  3. De EPDM dakbedekking kan je ook mechanisch bevestigen. Die mechanische bevestiging na de EPDM folie kan zowel bovenop als langs onder de dakbedekking worden gedaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *