De nadelen van EPDM dakbedekking

EPDM wordt steeds populairder. Steeds meer mensen kiezen voor EPDM dakbedekking. Met EPDM, een rubberfolie, kun je onder andere een overkapping, een plat dak, tuinhuis, aanbouw of nieuwbouwproject bedekken.

De voordelen van EPDM dakbedekking zijn onder andere veelzijdig inzetbaar, waterdicht, duurzaam en lichtgewicht. Deze populaire dakbedekking heeft echter niet alleen maar voordelen. Overweeg je om te kiezen voor EPDM dakbedekking dan moet je ook op de hoogte zijn van de nadelen. Die nadelen van EPDM dakbedekking worden daarom op een rijtje gezet.

EPDM dakbedekking is niet bestand tegen chloor

EPDM, een rubber folie, is bestand tegen heel veel verschillende stoffen. Er is echter een belangrijke uitzondering op die regel. EPDM rubber is niet bestand tegen chloor. Die stof tast de EPDM dakbedekking aan. Daarom wordt aangeraden om op een dak met een EPDM dakbedekking geen chloorhoudende middelen te gebruiken.

Gelukkig is de gevoeligheid van EPDM dakbedekking voor chloor doorgaans geen probleem. Voor de trotse bezitters van een eigen zwembad kan het wel een probleem zijn. Het is een probleem als het tuinhuisje met EPDM dakbedekking zich naast hun zwembad bevindt. Een bommetje in het zwembad zorgt dan voor onaangename verrassing.

Gelukkig is de kans klein dat het tuinhuisje met de EPDM dakbedekking zich pal naast het zwembad bevindt.

De hoge kostprijs van EPDM dakbedekking

De hoge kostprijs van EPDM dakbedekking wordt vaak genoemd als een nadeel. Toch is dat niet helemaal terecht. Er kan inderdaad gekozen worden voor een veel goedkoper alternatief. Over het algemeen gaan de veel goedkoper alternatieven voor dakbedekking veel minder lang mee.

De hoge prijs is dus niet alleen maar een voordeel.

Kies je voor een goedkoper alternatief? Dan kies je hoogstwaarschijnlijk voor een dakbedekking die veel minder lang meegaat dan EPDM dakbedekking.

Een EPDM dakbedekking gaat wel tot een halve eeuw lang mee, terwijl het goedkopere alternatief al na enkele decennia vervangen moet worden. Door te kiezen voor een goedkoper alternatief, ben je op de langere termijn dus duurder uit.

Kiezen voor een nieuw product

Kiezen voor een nieuw product als EPDM wordt wel als een nadeel gezien. Andere producten zijn vaak al heel lang op de markt. Ze hebben hun waarde bewezen. Een bekend ander product is bitumen. Omdat een dakbedekking als bitumen al heel lang wordt gebruikt, is de kwaliteit van bitumen dakbedekking bewezen.

Bovendien is de kwaliteit van de bitumen dakbedekking, door foutjes en verbeterpunten aan te pakken, de loop der jaren steeds verder verbeterd.

Het nieuwe product EPDM moet zich nog bewijzen. Bij de ontwikkeling van EPDM is overigens wel rekening gehouden met de verbeterpunten van de andere producten voor dakbedekking. Bovendien streven de fabrikanten van EPDM ernaar om de allerbeste dakbedekking van de hoogste kwaliteit te maken.

Rekening houden met de weersomstandigheden tijdens het aanbrengen van EPDM

EPDM heeft als voordeel dat een doe-het-zelver EPDM vrij eenvoudig kan aanbrengen. Voor het aanbrengen van EPDM heeft een doe-het-zelver geen, zoals bij bitumen, brander nodig. Er is dus ook geen kans dat er brand ontstaat. Een doe-het-zelver brengt de op maat gemaakte EPDM eenvoudig aan met lijm of kit.

Tijdens het aanbrengen van de bitumen moet hij echter wel rekening houden met een nadeel. Dat nadeel zijn de weersomstandigheden. Die zijn namelijk van invloed tijdens het aanbrengen van de EPDM.

Tijdens het aanbrengen moet de temperatuur hoger zijn dan 5 graden De dakbedekking moet worden aangebracht bij droog weer en bij een luchtvochtigheid die niet hoger is dan 80 procent. Zo wordt voorkomen dat er tijdens de plaatsing van de EPDM regenwater of vocht onder de dakranden, hoeken of doorvoeren komt.

De sterke geur van EPDM dakbedekking

Heb je EPDM dakbedekking aangebracht. Waarschijnlijk ruik je dan een sterke rubber geur. Die sterke rubber geur vervaagt gelukkig steeds meer, totdat je die geur niet meer kunt ruiken. EPDM is gelukkig, ondanks de sterke rubber geur, een milieuvriendelijk materiaal. Dit in tegenstelling tot het van aardolie gemaakte materiaal bitumen.

De gevoeligheid van EPDM voor mechanische beschadigingen

Helaas is EPDM vrij gevoelig voor mechanische beschadigingen. Heb je EPDM dakbedekking op jouw dak aangebracht? Het plaatsen van zonnepanelen op dat dak wordt dan afgeraden. Het plaatsen van zonnepanelen hoeft echter geen groot probleem te zijn, want doorgaans plaatst men zonnepanelen op een dak met pannen. Ook op het dak van jouw huis kunnen dus hoogstwaarschijnlijk zonder problemen zonnepanelen worden geplaatst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *